Oslávte medzinárodný deň šperkov - 13.3.2024

Medzinárodný deň šperkov (International Jewelry Day) sa oslavuje 13. marca. Tento deň je venovaný šperkom, drahokamom a umelcom, ktorí ich tvoria. Šperky majú schopnosť zastaviť čas av okamihu, keď sa na ne pozeráme, vidíme iba ich krásu. Výroba jedného kusu šperku vyžaduje mnoho lásky a starostlivosti. Na Medzinárodný deň šperkov si pripomíname a nosíme tieto krehké umelecké diela.

História Medzinárodného dňa šperkov nie je známa, ale ľudia šperky používali ako ozdobu už od praveku. V prehistorických dobách nosili šperky vyrobené z kameňa, kostí a lastúr. Postupom času sa techniky spracovania kovov stali sofistikovanejšími a šperkárstvo sa stalo stále dekoratívnejším. V antickom svete bolo zvykom pochovávať zosnulých s drahými kovmi, aby im slúžili v posmrtnom živote. Drahokamy tiež symbolizovali spoločenský status a postavenie.

Šperky sa stali stále nápadnejšími. Počas renesancie sa zdokonaľovali techniky rezania drahokamov, čo viedlo k väčšiemu lesku kameňov a zložitým smaltovaným zdobením. Ľudia tiež nosili šperky ako symbol politickej sily alebo náboženskej príslušnosti. V 19. storočí sa svet stále viac unavoval z industrializácie, a tak šperkári začali vytvárať krásne ručne vyrábané kusy. Odvtedy sa umenie šperkárstva neustále posúvalo a dnes máme šperky vyrobené z rôznych materiálov, vrátane textilu, papiera a plastu.

Čo by nemalo chýbať v žiadnej šperkovnici?

Každá žena by mala mať v šperkovnici niekoľko klasických kúskov, ktoré sú ako základné stavebné kamene na dokonalý outfit. Bez ohľadu na aktuálne trendy sú tieto klenoty vždy vkusné a štýlové.

Jednoduché náramky: Keď vaše oblečenie potrebuje niečo navyše, jednoduchý náramok je vždy riešením. Stačí ich cez manžety topov alebo košieľ nosiť na obdiv. Môžete ich nosiť samostatne alebo ich kombinovať.

Náušnice: Krásne náušnice sú nevyhnutnou súčasťou outfitu, stanú sa vašim každodenným doplnkom.

Kokteilový prsteň: Na špeciálne príležitosti by ste mali mať niekoľko elegantných koktailových prsteňov. Aj vaše obľúbené čierne šaty môžu vďaka nim vyzerať úplne inak.

Náhrdelník: Nič nie je tak jednoduché a štýlové ako biela košeľa so zaujímavým náhrdelníkom.

Perlový náhrdelník: Perly sú vždy elegantné a nikdy nevyjdú z módy. Nosia sa k rôznym príležitostiam.

Toto sú klasické kúsky, ktoré vám poslúžia po celý život!